Hoppning
10 december 2020 20:00
Ridsportplus

Toppryttare har rätt till halv föräldraledighet

Hopptoppen del 2 av 3Är det okej att en ryttare som blir gravid ska tappa sina rankningspoäng? Nej, tyckte bland andra Malin Baryard Johnsson och Meredith Michaels Beerbaum. Deras kamp ledde till en seger – om än bara en halv sådan.

Toppryttare har rätt till halv föräldraledighet
Malin Baryard Johnssons kamp om rätten till föräldraledighet gav utdelning - om än en halv sådan. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En hoppryttare är beroende av rankningspoängen från FEI, det internationella ridsportförbundet, för att få inbjudningar till stora tävlingar – och därmed ha möjligheten att kunna konkurrera internationellt.

    Men en ryttare som lägger av att tävla under en tid förlorar sina poäng. Så vad händer då om en kvinna blir gravid? Det började Malin Baryard Johnsson fundera på när Alvar låg i hennes mage år 2005. Hon tog upp saken med FEI men inget konkret hände. Sedan blev Meredith Michaels Beerbaum gravid. De två kvinnliga toppryttarna gick samman och hade starka namn som Ludger Beerbaum och Rodrigo Pessoa vid sin sida.

    – Vi tog upp det med FEI. Det var en rätt tuff kamp då, det fanns män som tyckte att om vi fick frysa poäng för att vi var gravida så borde de få frysa sina poäng vid knäskador, säger Malin Baryard Johnsson.

    År 2009 kom förändringen i regelverket. Kvinnor skulle – efter att ha visat läkarintyg på att de var med barn – kunna frysa hälften av sina poäng. Något många ryttare har varit tacksamma för, och som sedan 2019 gäller även inom dressyren.

    Vill ha en riktig mammaledighet

    Men hoppryttaren Edwina Tops Alexander tycker att alla poäng borde gå att frysa.
    – Det har varit jätteviktigt, men jag tycker att FEI borde ge oss en ”riktig” mammaledighet, har Edwina Tops Alexander sagt till tidningen World of Showjumping apropå regeländringen från 2009.

    Malin Baryard Johnsson håller med.
    – Vi var glada över vad vi kunde få, det var en seger då, men det är klart att vi borde få frysa poängen helt. Det är inte mer än rätt. Framför allt med tanke på alla unga tjejer som är på väg upp vore det värt att förbättra.

    Fakta

    Sylve Söderstrand om…

    Sylve-soderstrand1-140906-rt
    Sylve Söderstrand Foto: Roland Thunholm

    …skillnaderna mellan tjejer och killar i sporten
    – Om vi ska generalisera är tjejer tidigare i utvecklingen och mer nördiga, de vill göra bra ifrån sig. Och om en tjej hoppar en bana på tio hinder där ett hinder går dåligt och nio går toppen hakar hon upp sig på hindret som gått dåligt. Killar hakar inte upp sig, medan tjejer har lättare att ta till sig det negativa.

    …om machokulturen i samhället
    – Jag håller med om att det finns en machokultur i samhället, som homosexuell vet jag vad den betyder. Senast jag åkte Gotlandsfärjan hörde jag en mamma säga till ett litet barn ”du som är pojke, du ska väl inte stå här och gråta”.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden